Skip to Content

3 saker du måste tänka på när du tar bolån

Vi förstår att det ekonomiska läget gör att många hushåll oroar sig extra mycket för ekonomin, men det finns saker som kan öka tryggheten för dig och din familj. För att du ska kunna planera på bästa sätt innan du tar ett bolån har vi samlat ett antal frågor som du behöver fundera på.


   Vad händer om jag eller min partner förlorar jobbet?

Det kanske känns avlägset att fundera på, men det är viktigt att räkna på om du fortfarande kan betala lånet när inkomsten minskar. Även om du känner att situationen är stabil just nu så behöver du planera för att oförutsedda saker kan hända. Går ekonomin ihop även om du förlorar flera tusen i månaden? Skönt!

Om du istället känner att du skulle behöva öka den ekonomiska tryggheten kan du fundera på om ett låneskydd kan hjälpa dig. Ett låneskydd kan betala månadskostnaden för ditt bolån om du blir arbetslös. Den fungerar inte som en inkomstförsäkring som kan betala mellanskillnaden mellan A-kassans ersättning och upp till 80 procent av din lön. Låneskydd är kopplat till lånet och ger dig ersättning oavsett om du har en inkomstförsäkring eller inte.

På så sätt kan du skydda både dig själv och din familj mot oväntad inkomstförlust och slippa sänka er levnadsstandard.

 

   Vad händer om jag eller min partner blir sjuk och inte kan betala bolånet?

Förutom att situationen drabbar dig och din familj känslomässigt hårt så blir det extra tufft om ni också måste oroa er för bostaden. Räkna noga så att det finns pengar över även om någon av er skulle bli sjukskriven. Du behöver även tänka på att det ska finnas pengar över varje månad för att bekosta andra saker i ditt liv än bara lånet.

Om du känner att budgeten inte går ihop kan det vara läge att fundera på om ett låneskydd kan vara bra även i den här situationen. Med ett låneskydd kan ni få ersättning för lånet om du eller din partner blir sjuk. Det kan minska den ekonomiska sårbarheten och säkerställa att ni kan bo kvar även med minskad inkomst.
 

   Vad händer med bolånet om jag eller den jag delar lånet med dör?

Vi vet att det är en av de värsta sakerna som kan hända, därför undviker vi helst att tänka på det – det är helt förståeligt. Men om du saknar kapital som din familj kan ärva, eller om du inte har någon livförsäkring kan det vara bra att fundera på̊ om en försäkringslösning behövs.

Låneskydd som försäkrar lånet vid händelse av dödsfall kan betala din del av bolånet om det värsta inträffar. På så sätt säkerställer ni att familjen kan bo kvar länge i bostaden, även när tillvaron förändras drastiskt.

 

Vi hoppas att dessa frågor kan hjälpa dig att planera för en tryggare framtid.


 

Känner du dig i behov av att teckna låneskydd?

Vi samarbetar med SBAB, Danske Bank och Handelsbanken som erbjuder låneskydd genom oss. Med våra låneskydd kan vi stötta er att bo kvar, oavsett hur skakig tillvaron blir. Prata med din bank i samband med att du tar bolån eller gör en höjning av ett befintligt lån, så hjälper de dig med en trygghetslösning som passar just dig.

 

Ett låneskydd kan ge dig

  Ersättning vid arbetslöshet.

  Ersättning vid sjukskrivning.

  Utbetalning vid dödsfall.

 

Kontakta oss gärna om du har några frågor om låneskydd.
Mejl: info@bnpparibascardif.se 

För tecknande av försäkring hänvisar vi dig till din bank.

 


Vilka är BNP Paribas Cardif?

BNP Paribas Cardif är ett globalt försäkringsbolag som är världsledande inom låneskydd.

Vi är experter på att upptäcka och analysera trender som påverkar våra kunders liv.

Våra försäkringar förmedlas genom våra samarbetspartners.

Ta kontakt med din bank eller långivare om du är intresserad av ett låneskydd hos oss.

 

Här kan du läsa mer om vilka vi är