Skip to Content

Bolån - steg för steg så gör du

Funderar du på att ta ett bolån? Är det första gången kan det kännas som en komplicerad process men lugn, det behöver inte vara så svårt. Här har vi samlat allt som du behöver tänka på längs hela resan - från ansökan till inflyttning.

 

1. Ansök om lånelöfte

"Hur mycket kan jag låna?" är en av de vanligaste frågorna som man ställs inför. De flesta banker och långivare har bra verktyg där du kan räkna på din inkomst och se hur mycket du kan köpa för. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det betyder att du måste ha 15 procent i kontantinsats när du köper en ny bostad. Ansök om ett lånelöfte redan innan du går på visning. Lånelöftet är kostnadsfritt och brukar gälla ett par månader. 

2. Budgivning på drömbostaden

Grattis till att ha hittat ditt nya hem! Dags att gå in i budgivning. Budgivning kallas den process då man avgör vem som är beredd att lägga det högsta budet på en bostad. Det finns flera strategier för att vinna en budvigning. Vissa väljer att gå ut högt direkt medan andra är mer avvaktande. Innan du går in i en budgivning bör du ha lånelöftet klart. 

3. Låneansökan

Om alla uppgifter från ditt lånelöfte stämmer går det oftast snabbare att ordna lånet.

4. Räkna på ekonomin

Vad händer med lånet om du blir sjukskriven, hamnar på sjukhus en längre tid, förlorar jobbet eller i värsta fall dör? Ett låneskydd kan hjälpa dig vid oförutsedda händelser och ta hand om dina lånekostnader. Du behöver även räkna på hur du kan klara ekonomin om räntan förändras.

5. Rådgivningsmöte och låneskydd

Oftast har banken ett möte med dig digitalt, fysiskt eller över telefon för att ge dig den slutgiltiga räntan. Det är även nu du har möjlighet att teckna ett låneskydd.

6. Kontraktskrivning och handpenning

Betalning av handpenning sker vanligtvis vid kontraktskrivning och är oftast 10% av köpesumman, det vill säga det slutpris som du och köparen har kommit överens om.  

7. Flyttpacka och adressändra

Boka flyttfirna eller få hjälp av familj och vänner? Dags att koordinera det sista och skicka in adressändringen till Skatteverket.

8. Dags att flytta in

Välkommen till ditt nya hem. Vi hoppas att du kommer trivas!